RIA sleutelproject in de spotlights: Drijvend Bouwen

Op donderdag 5 juni heeft de gemeenteraad van Oudewater het ruimtelijk kader Kerkwetering vastgesteld. Een mooie mijlpaal waarmee Oudewater met de ontwikkeling Kerkwetering, één van de sleutelopgave in de Regionale Investeringsagenda van de NOVEX Groene Hart, werk gaat maken van klimaat- en bodemdalingsbestendig bouwen en is één van de sleutelopgave in de Regionale Investeringsagenda van de NOVEX Groene Hart. 

De visie voor de nieuwe woonwijk gaat uit van ‘wonen met het water’. Een van de methode waar voor de ontwikkeling van Kerkwetering naar wordt gekeken is drijvend bouwen op water en op het veen. Dit betekent dat woningen en infrastructuur drijvend op water (drijvend) of drijvend op veen (amfibisch) wordt uitgevoerd. De bodemopbouw is hierbij bepalend of richtinggevend in de keuze die gemaakt wordt voor amfibisch, drijvend of op palen.  

De gemeente Oudewater/ Woerden heeft samen met HDSR, provincie Utrecht en het Coördinatiebureau Groene Hart een aantal expertsessies georganiseerd om de meest actuele kennis en kunde op het gebied van drijvend bouwen te betrekken en argumenten voor- en tegen met elkaar af te wegen. Naast de inbreng van de eigen specialisten en beheerders hebben Blue21, Bartels & Vedder, Klexpert, het college van Rijksadviseurs, Bosch Slabbers Landschapsarchitecten en Sweco meegedacht. Bij de Deltaworkshop, georganiseerd samen met de staf van de Deltacommissaris, waren aanvullend ook nog diverse ontwerpers, bouwers en innovators aanwezig. De uitkomsten van deze expertsessie zijn verwerkt in de ruimtelijke uitgangspunten voor klimaat- en bodemdalingsbestendig bouwen. Na de zomer volgt nog een derde verdiepende expertsessie. 

Gerelateerde onderwerpen