-
De Stichting Groene Hart en de Natuur en Milieufederaties Noord-Holland en Zuid-Holland willen samen met veel maatschappelijke organisaties in het Groene Hart een proces op gang brengen in de vorm van een Groene Hart Pact zoals eerder met het Kustpact is georganiseerd.
De startnotitie
In de startnotitie “Meer regie op toekomstige ontwikkelingen Groene Hart” stellen zij dat het Groene Hart nog steeds een prachtig en uniek gebied is, ook in internationaal opzicht en zeker als gekeken wordt naar vergelijkbare gebieden in het buitenland. In tegenstelling tot veel andere regio’s in geürbaniseerde landen is het Groene Hart dé natuurlijke en landschappelijke oase van de Randstad gebleven, zoals in Groot Brittannië de Green Belt om Londen. Maar dat dit zo blijft is niet vanzelfsprekend. De verstedelijkingsdruk is in alle opzichten erg groot.
-
Beleid versus kwaliteit
Er is veel in beleid en overeenkomsten voor het Groene Hart vastgelegd. Maar de regie en bestuurscultuur die nodig is om tot gezamenlijke afwegingen en keuzes te komen ontbreekt. Ook krijgen de kernkwaliteiten van het Groene Hart geen gelijkwaardige plaats in deze afwegingen en keuzes. Zeker wanneer wij kijken naar de ontwikkelingen in de afgelopen decennia en de effecten hiervan op het Groene Hart.
Wanneer met de realisatie van alle bestaande en nieuwe plannen voor het Groene Hart op dezelfde voet wordt doorgegaan dan dreigen de bijzondere kwaliteiten van het Groene Hart verder verloren te gaan. Doorgaan op de oude voet vergroot ook de opgaven die er liggen in plaats van hier een oplossing voor te vormen en is dus onverstandig. Met de startnotitie wordt een oproep gedaan aan maatschappelijke organisaties om zich aan te sluiten. Als dit gelukt is zal het gesprek starten met de overheden over een Groene Hart Pact.
Het Groene Hart Pact