Klimaatslim boeren op veen Groene Hart 2025-2027

Poldergewijs samenwerken aan een duurzame toekomst

Op vrijdag 4 april 2025 tekenden twee provincies, drie waterschappen en vijf agrarisch collectieven de intentieverklaring voor Klimaatslim Boeren op Veen Groene Hart 2025-2027. Daarmee kunnen polderinitiatieven van agrariërs om bodemdaling en broeikasgasemissies te remmen en biodiversiteit en waterkwaliteit te verbeteren, financiële en organisatorische ondersteuning krijgen. Een 3-jarig traject op de succesvolle bottom-up manier, die al eerder 13 polders in beweging bracht.

Wat is Klimaatslim Boeren op veen Groene Hart?
Het Groene Hart is een uniek veenweidegebied dat kampt met uitdagingen zoals bodemdaling en CO2-uitstoot. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de toekomst van agrarisch ondernemerschap. Klimaatslim Boeren Groene Hart biedt een structurele aanpak die boeren ondersteunt bij het uitvoeren van klimaatvriendelijke maatregelen en het ontwikkelen van duurzame bedrijfsmodellen. Klimaatslim Boeren Groene Hart (KSBGH) 2025-2027 een praktijkgericht programma. Bedoeld om polderinitiatieven van (groepen) agrariërs te ondersteunen bij de verkenning en realisatie van klimaatmaatregelen. Gericht op het afremmen van bodemdaling, verminderen van CO2-emissie en het verbeteren van de biodiversiteit, waterkwaliteit en een klimaatrobuust watersysteem. Door samen te werken met agrariërs, waterbeheerders en overheden, streven we naar een duurzaam en toekomstbestendig landbouwsysteem.
 

De aanpak
De aanpak is gebaseerd op het succesvolle project ‘Klimaatslim Boeren op Veen’. We werken poldergewijs en bottom-up aan duurzame oplossingen. Dit doen we door:

  • Polderverkenningen: Wat kan waar en hoe? Samen met boeren en andere belanghebbenden brengen we per polder de mogelijkheden en uitdagingen in kaart.
  • Uitvoeren van klimaatmaatregelen: We ondersteunen boeren bij start (aanvraag), uitrol (organisatie) en implementatie van praktijkrijpe maatregelen, zoals waterinfiltratiesystemen en natuurvriendelijke oevers.
  • Kennisdeling en samenwerking: Via excursies, werksessies en netwerkbijeenkomsten zorgen we voor kennisoverdracht en professionele ondersteuning.

Wat willen we bereiken?
In de periode 2025-2027 zetten we met onze activiteiten in op 

  • het uitvoeren van verkenningen in 7 tot 10 polders voor duurzame landbouwmaatregelen;
  • het opstellen van minimaal 8 uitvoeringsplannen voor concrete klimaatmaatregelen;
  • het versterken van de biodiversiteit en waterkwaliteit door aanleg van groenblauwe dooradering;
  • het verminderen van de CO2-uitstoot en bodemdaling op een gebied van minimaal 2000 hectare.

Betrokken partijen
Klimaatslim Boeren Groene Hart is een samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder:

  • Agrarische collectieven: Rijn, Vecht en Venen, Rijn & Gouwe Wiericke, ANV Lopikerwaard, Agrarisch Collectief Noord-Holland-Zuid en De Groene Klaver.
  • Waterschappen: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Rijnland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, Waterschap Rivierenland.
  • Provincies: Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland.
  • Bestuurlijk Platform Groene Hart: Dit platform fungeert als penvoerder en zorgt voor de coördinatie en financiële afhandeling van het programma.

Meedoen?
Ben jij agrariër, grondeigenaar of betrokken partij in het Groene Hart? Wil je bijdragen aan een toekomstbestendig landschap en tegelijkertijd jouw bedrijf voorbereiden op klimaatverandering? Klimaatslim Boeren Groene Hart kan je daarbij helpen! 

Kijk op Klimaatslimboerenopveen.nl voor meer informatie.