Aanpak Groene Hart Dialoog

Het Groene Hart is een omvangrijk gebied, de maatschappelijke opgaven zijn complex en er zijn een groot aantal partijen nodig voor de realisatie. Tegelijkertijd is er de wens van gemeenten om de bestuurlijke drukte te minimaliseren. Juist daarom is gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak waarbij integrale slimme oplossingen tot stand komen door voortdurende inhoudelijke kruisbestuiving, aansluitend op bestaande initiatieven.

Het zwaartepunt bij deze aanpak ligt op het realiseren van concrete gebiedsgerichte en integrale opgaven. De realisatie van deze opgaven biedt een bijdrage aan de opgaven en algemene thema´s die op diverse bestuurlijke tafels aan de orde komen, zoals verstedelijking, duurzame energie en het tegengaan van veenbodemdaling. In plaats van extra werk erbij, ontlast je de inspanningen die nu langs aparte bestuurlijke tafels worden verricht.

We noemen dit ‘Opgaven gestuurd programmeren’ waarbij permanent wordt gewerkt in vier samenhangende sporen vanuit een gezamenlijke werkwijze en informatiepositie:

Spoor 1 Gebiedsgerichte inhoudelijke opgaven in het zicht, kansen voor aansluiting in beeld.
Spoor 2 Samenwerkingsarrangementen op maat, kansen voor aansluiting in beeld.
Spoor 3 Voorwaarden voor een goed proces: zicht op bestuurlijke en professionele werkwijze.
Spoor 4 Leren en innoveren: kruisbestuiving via illustratieve en aansprekende voorbeelden.
RESULTATEN
  •  

    In juni 2021 vonden in vier regio’s binnen het Groene Hart gebied bestuurlijke dialooggesprekken plaats in relatie tot de Nationale Omgevingsvisie. De inzet van deze dialoog is het opstellen van een gezamenlijke investeringsagenda vanuit de Groene Hart gemeenten. _________________________________________________

  •  

    Realisatie van lokale gebiedsgerichte opgaven staat hierin centraal. In de regio Noord-Holland moet de dialoog nog gevoerd worden. We geven hier onder de resultaten weer aan de hand van de gevoerde dialogen.

    __________________________________________________